dnalex.gr

Σχετικά με την δοσολογία των αντιπηκτικών

Ζητώντας από τον ασθενή σας να κάνει τις φαρμακογενετικές διαγνωστικές εξετάσεις DNA και χρησιμοποιώντας απλούς αλγόριθμους που λαμβάνουν υπόψη μεταξύ των άλλων κλινικούς και δημογραφικούς παράγοντες, μπορείτε να προβλέψετε τη διατήρηση της δόσης του αντιπηκτικού –ουσία  βαρφαρίνη- μέσα στο 1,5 mg την ημέρα, ή και λιγότερο. Οι γενετικές παραλλαγές που ανιχνεύονται από τις εξετάσεις έχουν βρεθεί στο ήμισυ περίπου των ασθενών και είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η διαφοροποίηση της απαιτούμενης δόσης βαρφαρίνης.

Τα δύο γονίδια CYP2C9 και VKORC1 είναι ένα μοντέλο για την εφαρμογή των γενετικών δεδομένων επειδή το ένα ελέγχει το μεταβολισμό του φαρμάκου και το άλλο ελέγχει την αποτελεσματική απαιτούμενη συγκέντρωση στο πεδίο δράσης του φαρμάκου.

  1. Το σύστημα κυτοχρώματος P450 2C9 είναι το πλέον σημαντικό ένζυμο στο μεταβολισμό της βαρφαρίνης και επηρεάζει τα μέγιστα την ημιζωή του φαρμάκου και το χρόνο σταθεροποίησης της δόσης. Χωρίς τις φαρμακογενετικές εξετάσεις δεν είναι γνωστό εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης του INR (International Normalized Ratio) αντιπροσωπεύουν τη σταθερή κατάσταση ή μια τιμή που ανεβαίνει.

Γενότυπος CYP2C9 

Χρόνος σταθεροποίησης της δόσης

*1/*1 εκτενής (φυσιολογικός) μεταβολιστής

4 - 5 ημέρες

*1/*2 ενδιάμεσος μεταβολιστής

8 -10 ημέρες

*1/*3, *2/*2, *3/*3 ενδιάμεσος ή φτωχός μεταβολιστής

12-15 ημέρες

  1. Ο υποδοχέας της βιταμίνης Κ, VKORC1, είναι το πεδίο δράσης της βαρφαρίνης. Το επίπεδο του ενζύμου είναι κάτω από γενετικό έλεγχο σύμφωνα με την αλληλουχία του DNA που είναι παρούσα στην περιοχή ελέγχου του γονιδίου. Όσο περισσότερος υποδοχέας είναι παρών τόσο μεγαλύτερη ποσότητα βαρφαρίνης απαιτείται.
  2. Χρησιμοποιείστε μικρότερη δόση βαρφαρίνης για ασθενείς με γενετικές παραλλαγές στο ένζυμο CYP2C9 και /ή VKORC1 που οδηγεί σε μειωμένη δραστηριότητα.
  3. Η γενοτύπηση των ασθενών κατά την εισαγωγική φάση της θεραπείας με βαρφαρίνη μπορεί να μειώσει τα περιστατικά παρενεργειών (αιμορραγία).
  4. Ενυπόστατες αποδείξεις της επίδρασης των γενοτύπων του CYP2C9 και VKORC1 δίνουν το δικαίωμα για  επαναπροσδιορισμό της ετικέτας της βαρφαρίνης ώστε να περιέχει τις πληροφορίες των γενετικών εξετάσεων.

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA και άλλοι οργανισμοί και ινστιτούτα στην Αμερική, χρηματοδοτούν κλινικές έρευνες για να πιστοποιήσουν σε ποιό βαθμό η χρήση των εξετάσεων DNA θα μειώσει τη θνησιμότητα που συνδέται με τη βαρφαρίνη και τα προκαλούμενα σοβαρά περιστατικά αιμορραγίας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση αυτών των εξετάσεων θα βελτιώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα και σφάλεια της βαρφαρίνης. Στο μεταξύ εσείς μπορείτε να παραγγείλετε αυτές τις εξετάσεις Τώρα, και να δώσετε την ευκαιρία στους ασθενείς σας να γνωρίζουν ότι απολαμβάνετε και απολαμβάνουν τα προνόμια των πλέον σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων.

Παραγγείλετε Τώρα

Τώρα μπορείτε να προσθέσετε άλλη μία διάσταση στις υπηρεσίες σας, χρησιμοποιώντας τις φαρμακογενετικές εξετάσεις στα κρίσιμα ένζυμα του μεταβολισμού του κυτοχρώματος P450, ώστε να παρέχετε στους ασθενείς σας την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία με το κατάλληλο φάρμακο στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη δόση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να παραγγείλετε και να προμηθευτείτε το σετ συλλογής υλικού, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@dnalex.gr ή τηλεφωνήστε μας στο 210-2514377 και 25510-37383.

Disclaimer

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι για δημόσια χρήση, δωρεάν και μόνο για πληροφόρηση. Δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Οι συντάκτες αποκηρύσσουν οποιαδήποτε ευθύνη, απώλεια, τραυματισμό ή ζημιά ως συνέπεια, άμεσα ή έμμεσα, από τη χρήση και την εφαρμογή οποιουδήποτε σημείου από το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα προορίζονται ως γενικές πληροφορίες υγείας και ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν προορίζονται για ιατρικές συμβουλές. Μόνο ένας γιατρός, ένας φαρμακοποιός ή άλλος επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συμβουλέψει κάποιον ασθενή για τα ιατρικά ζητήματα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες που προσδιορίζονται και τεκμηριώνονται ως μέρος της σχέσης του επαγγελματία υγείας με τον ασθενή. Επιπλέον μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε.

Η DNALEX Α.Ε. δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.