dnalex.gr

Οι Φαρμακογενετικές εξετάσεις της DNALEX

Η DNALEX χρησιμοποιώντας τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, σας προσφέρει Σήμερα φαρμακογενετικές εξετάσεις για μια ποικιλία ενζύμων που είναι επιστημονικά γνωστό ότι παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό των πιο συνηθισμένων φαρμάκων και την συνακόλουθη απόκριση του οργανισμού σε αυτά. Τα ένζυμα αυτά είναι τα, CYP2D6, CYP2C9, CYP2C19, CYP3A5 και VKORC1.  Ανάλογα με τις γενετικές παραλλαγές - πολυμορφισμούς - που παρουσιάζουν ταξινομούνται σε Εκτενείς, Ενδιάμεσους, Φτωχούς και Εξαιρετικά Εκτενείς Μεταβολικούς τύπους.

Ένζυμο CYP2D6, υπεύθυνο για το μεταβολισμό των αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωτικών φαρμάκων, της φαρμακευτικής ουσίας ταμοξιφαίνη που χρησιμοποιείται για τη χρόνια θεραπεία του καρκίνου του μαστού, της κωδεϊνης και άλλων.

Το ένζυμο CYP2D6 είναι το πιο καλά μελετημένο από όλα τα ένζυμα μεταβολισμού και αυτό που μεταβολίζει το 25% περίπου όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων της σερονίνης (SSRI), των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (TCA), των β-ανταγωνιστών, των τύπου 1Α αντιαρρυθμικών.

Στατιστικά το 10% περίπου του πληθυσμού έχει ένα χαμηλής δραστηριότητας τύπο ενζύμου και περίπου το 7% έχει ένα υπερβολικά ταχείας δραστηριότητας τύπο. Το 35% είναι φορείς ενός μη λειτουργικού αλληλόμορφου του 2D6, γεγονός που ανεβάζει τον κίνδυνο πρόκλησης επικίνδυνων παρενεργειών όταν αυτά τα άτομα λαμβάνουν ταυτόχρονα πολλαπλά φάρμακα.

Ένζυμα CYP2C9 & VKORC1, υπεύθυνα για το μεταβολισμό των αντιπηκτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των θρομβωτικών καταστάσεων.

Τα ένζυμα CYP2C9 & VKORC1 είναι η βασική οδός μεταβολισμού της βαρφαρίνης, φαρμακευτικής ουσίας των αντιπηκτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των θρομβωτικών καταστάσεων.

Ένζυμο CYP2C9, υπεύθυνο για το μεταβολισμό των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και άλλων φαρμάκων

Το ένζυμο CYP2C9 είναι η βασική οδός μεταβολισμού του 5-10% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μεταξύ αυτών των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και άλλων.

Ποσοστό 10% περίπου του πληθυσμού είναι φορείς ενός τουλάχιστον αλληλόμορφου του τύπου φτωχού μεταβολιστή του CYP2C9 και είναι ικανό να επεξεργαστεί το 50% της δόσης που οι φυσιολογικοί μεταβολιστές επεξεργάζονται.

Ένζυμο CYP2C19, υπεύθυνο για το μεταβολισμό, των πραζολών και των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.            

Το ένζυμο CYP2C19 συνδέεται με το μεταβολισμό ποσοστού 5-10% των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιψυχωτικών και άλλων.

Ένζυμο CYP3A5, υπεύθυνο για το μεταβολισμό των στατινών, των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και άλλων.

Το ένζυμο CYP3Α5 είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό των στατινών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης, των ανοσοκατασταλτικών και περισσότερων από 100 ακόμα φαρμάκων.

Τα πλεονεκτήματα των φαρμακογενετικών εξετάσεων της DNALEX, είναι:

  1. Ασφάλεια. Μειώνετε την πιθανότητα ότι θα είστε το θύμα μιας επικίνδυνης παρενέργειας του φαρμάκου. Στην Αμερική πεθαίνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 άτομα που νοσηλεύονται λόγω παρενεργειών των φαρμάκων ενώ  δύο εκ. εωτερικοί ασθενείς νοσοκομείων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από την ίδια αιτία. Η γνώση του ατομικού σας φαρμακογενετικού προφίλ DNA θα βοηθήσει το γιατρό σας στη συνταγογράφηση ώστε να αποφύγετε αυτά τα επεισόδια.
  2. Αποτελεσματικότητα. Η συνταγογράφηση φαρμάκων σήμερα γίνεται με «δοκιμή και πιθανό λάθος» γιατί τα φάρμακα δοκιμάζονται και εγκρίνονται στο πλαίσιο «ένα φάρμακο ταιριάζει σε όλους». Εάν εσείς αποβάλετε ένα φάρμακο πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και έχετε πάρει τη φυσιολογική δόση τότε αυτό μπορεί να αποδειχτεί τελείως άχρηστο. Το φάρμακο απλώς δεν θα ενεργήσει θεραπευτικά σε εσάς και μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να το ανακαλύψετε αυτό.
  3. Ευθύνη. Διαδραματίστε ένα πιο ενεργό ρόλο στην υγεία σας, στην υγεία της οικογένειας σας και στην κοινή υγεία γενικότερα. Οι φαρμακογενετικές διαγνωστικές εξετάσεις DNA είναι το τελευταίο επιστημονικό επίτευγμα στον τομέα της διάγνωσης και της πρόληψης και τώρα μπορείτε και εσσείς να βοηθήσετε ώστε όλοι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την «εξατομικευμένη προσωπική θεραπεία».

Λόγω των συνεχών εξελίξεων στον τομέα της φαρμακογενετικής η DNALEX αναπτύσσει διαρκώς νέες υπηρεσίες, προκειμένου να προσφέρει συνεχώς στην ιατρική κοινότητα και το κοινό τις πιο σύγχρονες γενετικές εξετάσεις με στόχο πάντα τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Το επιστημονικό προσωπικό  της εταιρίας παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις διεθνείς εξελίξεις και ενημερώνεται στον τομέα της έρευνας της φαρμακογενετικής μέσα από επιστημονικές συνεργασίες με ερευνητικά εργαστήρια του εξωτερικού (Αμερική και Δ. Ευρώπη) ώστε να δημιουργεί και να εντάσσει νέα προϊόντα στην γκάμα των προσφερομένων εξετάσεων.

Παραγγείλετε σήμερα τις φαρμακογενετικές αναλύσεις που σας ενδιαφέρουν εύκολα και απλά on-line στέλνοντας mail στο info@dnalex.gr.

Disclaimer

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι για δημόσια χρήση, δωρεάν και μόνο για πληροφόρηση. Δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Οι συντάκτες αποκηρύσσουν οποιαδήποτε ευθύνη, απώλεια, τραυματισμό ή ζημιά ως συνέπεια, άμεσα ή έμμεσα, από τη χρήση και την εφαρμογή οποιουδήποτε σημείου από το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα προορίζονται ως γενικές πληροφορίες υγείας και ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν προορίζονται για ιατρικές συμβουλές. Μόνο ένας γιατρός, ένας φαρμακοποιός ή άλλος επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συμβουλέψει κάποιον ασθενή για τα ιατρικά ζητήματα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες που προσδιορίζονται και τεκμηριώνονται ως μέρος της σχέσης του επαγγελματία υγείας με τον ασθενή. Επιπλέον μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε.

Η DNALEX Α.Ε. δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.