Η σημασία της Φαρμακογενετικής για τους Γιατρούς

Θεραπευτικός στόχος της φαρμακογενετικής είναι με την ανάλυση του γενετικού προφίλ κάθε ασθενή, οι γιατροί να γνωρίζουν αν ένα φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό στον ασθενή ή θα του προκαλέσει επικίνδυνες για την υγεία του παρενέργειες. Ξύλινοι κύβοι συναρμολογημένοι με τέτοιο τρόπο που δείχνουν τη σχέση ομάδας μεταξύ γιατρού και ασθενή.

 

Η προσέγγιση αυτή σταδιακά οδηγεί την φαρμακοθεραπευτική σε μια νέα εποχή «εξατομικευμένων προσωπικών θεραπειών» με φάρμακα προσαρμοσμένα στο ατομικό γενετικό προφίλ του ασθενή.

 

Οι εφαρμογές της Φαρμακογενετικής 

Διαγνωστικές Φαρμακογενετικές αναλύσεις

Ως διαγνωστικό εργαλείο εφαρμόζονται όταν παρουσιάζονται είτε παρενέργειες από τη λήψη φαρμάκων είτε το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι μειωμένο ή απόν.

Με τις φαρμακογενετικές αναλύσεις για τους ασθενείς αυτούς, ο γιατρός επιτυγχάνει δύο πράγματα:

  • Ανακαλύπτει την αιτία του προβλήματος και έχει επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξει τις κλινικές αποφάσεις του.
  • Παρέχει στον ασθενή μια εξήγηση για το πρόβλημα που μπορεί να έχει σε σχέση με τη φαρμακευτική του αγωγή.

Φαρμακογενετικές αναλύσεις ελέγχου και πρόληψης

Ως εργαλείο ελέγχου και πρόληψης οι φαρμακογενετικές αναλύσεις πραγματοποιούνται ελλείψει μιας προϋπάρχουσας ιατρικής κατάστασης και χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν πιθανά μελλοντικά προβλήματα επιδιώκοντας την αποφυγή της εκδήλωσής τους.

Ποιους αφορούν οι φαρμακογενετικές αναλύσεις:

  • Άτομα που ξεκινούν τώρα μια φαρμακευτική αγωγή.
  • Ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες από τη λήψη των φαρμάκων.
  • Ασθενείς που παρουσιάζουν μειωμένο ή καθόλου θεραπευτικό αποτέλεσμα από τη λήψη των φαρμάκων.
  • Άτομα που λαμβάνουν ταυτόχρονα πολλά φάρμακα
  • Ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα.
  • Άτομα που προληπτικά επιθυμούν να γνωρίζουν το γενετικό τους προφίλ,  όπως συμβαίνει με την ταυτοποίηση της ομάδας αίματος. Ο χρόνος που τα αποτελέσματα θα χρειασθούν στο άτομο δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί, αλλά η κατοχή των πληροφοριών αυτών σε μια κατάσταση που θα προκύψει έχει ένα τεράστιο όφελος.
Ο απώτερος στόχος της φαρμακογενετικής είναι η εντελώς εξατομικευμένη θεραπευτική.

Φαρμακογενετικές αναλύσεις για τη χορήγηση αποτελεσματικής δόσης φαρμάκου

Κάψουλες φαρμάκων που περιέχουν μέσα το γενετικό κώδικα dna. Θέμα: η εξατομίκευση της φαρμακοθεραπείας.Τα εργαστήρια της DNALEX για το καλύτερο αποτέλεσμα και το μεγαλύτερο όφελος των ασθενών σας από τις φαρμακογενετικές αναλύσεις,  εργάζονται επάνω και στα δύο στάδια.

  • Εξετάζουν και προσδιορίζουν τις παραλλαγές στα γονίδια του κυτοχρώματος P450, CYP2D6, CYP2C9, CYP1A2, CYP2C19,  CYP3A5 και VKOCR1, τα οποία αποτελούν τις κύριες μεταβολικές οδούς για τα περισσότερα από τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, και οι γενετικοί πολυμορφισμοί τους επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών.
  • Σας ενημερώνουν σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις για το πως αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας info@dnalex.gr.

 

Στο Αρχείο