Φαρμακογενετική της ταμοξιφαίνης

Φαρμακευτική ουσία για τη χρόνια θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Μην αλλάζετε τη δοσολογία ή τον προγραμματισμό των φαρμάκων που παίρνετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό που σας το χορήγησε.

Ακολουθείται ή πρόκειται να ακολουθήσετε θεραπεία με ταμοξιφαίνη για καρκίνο του μαστού?
Μήπως ανησυχείτε για την ασφάλεια του φαρμάκου?

Εάν απαντήσατε ναι στις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να σκεφείτε σοβαρά και προσεκτικά την πιθανότητα να κάνετε φαρμακογενετικές διαγνωστικές αναλύσεις στο ένζυμο μεταβολισμού του φαρμάκου.

Γυναικεία χέρια που κρατούν δύο χάπιαΗ ταμοξιφαίνη είναι μια φαρμακευτική αγωγή για τη χρόνια θεραπεία του καρκίνου του μαστού και απευθύνεται σε άτομα που ήδη νοσούν από την ασθένεια.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ποσοστό 7-10% των γυναικών με καρκίνο του μαστού μπορεί να μην ωφελούνται πλήρως από την φαρμακευτική δράση της ταμοξιφαίνης λόγω της ατομικής γονιδιακής τους σύνθεσης. Αυτές οι γυναίκες έχουν ένα εναλλακτικό τύπο ενός γονιδίου που λέγεται Κυτόχρωμα P450 CYP2D6  το οποίο μειώνει την αποτελεσματικότητα της ταμοξιφαίνης και αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Οι αποδείξεις για αυτό είναι τόσο ισχυρές ώστε πρόσφατα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων συνέστησε όπως στην ετικέτα του φαρμακευτικού σκευάσματος της ταμοξιφαίνης πρέπει να αναφέρεται ότι άτομα που παίρνουν ταμοξιφαίνη και είναι Φτωχοί Μεταβολιστές του ενζύμου CYP2D6 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού και, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διενέργεια φαρμακογενετικής διαγνωστικής ανάλυσης.

Οι φαρμακογενετικές αναλύσεις DNA για την ατομική ανταπόκριση στο συγκεκριμένο φάρμακο,  μπορούν να εξετάσουν τους πολυμορφισμούς στο DNA. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία για να προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου και να επιλέξει τη θεραπεία που θα είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική για την ασθενή.

Οι φαρμακογενετικές διαγνωστικές αναλύσεις μπορούν να αποκαλύψουν εάν η φαρμακευτική ουσία ταμοξιφαίνη είναι πιθανό να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για εσάς. Οι αναλύσεις ταυτοποιούν και ελέγχουν το συγκεκριμένο γονίδιο και προσδιορίζουν εάν το σώμα σας μπορεί να μεταβολίσει πλήρως την ταμοξιφαίνη στην ενεργή της μορφή, ενδοξιφαίνη. Εάν τα γονίδια σας δείξουν ότι είστε Φτωχός Μεταβολιστής, τότε είναι πιθανόν να μην μπορέσετε να πάρετε όλα τα θεραπευτικά πλεονεκτήματα της ταμοξιφαίνης και ο γιατρός σας να συστήσει άλλες θεραπείες ή διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου.

Το να γνωρίζετε λοιπόν τη γενετική σας κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο χρήσιμο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σωτήριο.

Παραγγείλετε τώρα

Παραγγείλετε σήμερα τις φαρμακογενετικές αναλύσεις που σας ενδιαφέρουν εύκολα και απλά στέλνοντας e-mail, ή τηλεφωνείστε στο 698 4617 857.

Παραγγείλετε Τώρα και κερδίστε σημαντικές εκπτώσεις.

Στο Αρχείο