Φαρμακογενετική των αντιπηκτικών

Μην αλλάζετε τη δοσολογία ή τον προγραμματισμό των φαρμάκων που παίρνετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό που σας το χορήγησε.

Πληροφορίες για ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με Αντιπηκτικά

Δύο χάρτινες καρδιές και χάπια στη μέση

Κάθε ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα (βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη), που συνταγογραφούνται για την πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων, της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να εμφανίζουν αισθητά διαφορετικές αντιδράσεις σε αυτά, ενώ οι δόσεις διαφέρουν πολύ μεταξύ των ατόμων, προκειμένου να επιτευχθεί ο θεραπευτικός στόχος και να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγικών επιπλοκών ή εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Παρότι υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την ανταπόκριση ενός ασθενούς στο φάρμακο – συμπεριλαμβανομένων του σωματότυπου, της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων – εντούτοις δύο γονίδια έχουν ταυτοποιηθεί ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διακύμανση της απόκρισης.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιπηκτικά είναι η κύρια αιτία θανάτου στις χώρες της ανεπτυγμένης δύσης και συνδέεται με επικίνδυνες παρενέργειες που υπολογίζονται σε 1 από τις 10 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σήμερα ευτυχώς μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τη δόση του αντιπηκτικού που χρειάζεται ένα άτομο και ακόμα πιο σημαντικό, πόσο χρόνο χρειάζεται ο κάθε οργανισμός για να αποβάλει το φάρμακο.

Με τη διενέργεια φαρμακογενετικών αναλύσεων στην αρχή της θεραπείας με αντιπηκτικά μπορούμε να μειώσουμε τα περιστατικά επικίνδυνων παρενεργειών και να βελτιώσει την επίτευξη της σταθερότητας του INR.

Περισσότερος από το μισό πληθυσμό παγκοσμίως έχει παραλλαγές -πολυμορφισμούς σε τουλάχιστον ένα από τα δύο γονίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας των αντιπηκτικών. Αυτοί οι γενετικοί πολυμορφισμοί είναι υπεύθυνοι για τις ατομικές διαφοροποιήσεις στην ανά άτομο απαιτούμενη διαφορετική δόση αντιπηκτικού.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα μεταβολίζονται από το ένζυμο του κυτοχρώματος P450 CYP2C9, ενώ παράλληλα το ένζυμο VKORC1 αποτελεί το ένζυμο στόχο των αντιπηκτικών

Περίπου το 30%-40% των ατόμων φέρουν ένα ή περισσότερα αλληλόμορφα μειωμένης λειτουργικότητας του γονιδίου CYP2C9 που οδηγούν σε μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου. Η μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου αναμφισβήτητα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας κατά τη θεραπεία με αντιπηκτικά και αύξηση του χρόνου επίτευξης σταθερής αντιπηκτικότητας του αίματος (INR).

Επίσης, πολυμορφισμοί του γονιδίου VKORC1 επηρεάζουν την αντιπηκτική δράση των αντιπηκτικών και την ανταπόκριση των ασθενών στη συνήθη θεραπευτική δόση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών οι παραλλαγές των γονιδίων CYP2C9 και VKORC1 προβλέπουν περισσότερο του 40% της ποικιλόμορφης απόκρισης των ασθενών στη θεραπεία με αντιπηκτικά.

Παραγγείλετε τώρα τις φαρμακογενετικές αναλύσεις DNA και βοηθήστε το γιατρό σας να επιτύχει γρήγορα και με ασφάλεια την ιδανική για εσάς δόση φαρμάκου και INR.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να παραγγείλετε τις αναλύσεις που σας ενδιαφέρουν, επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@dnalex.gr.

 

Φαρμακογενετική της ταμοξιφαίνης

Υπέροχο τοπίο σε δάσος

Φαρμακευτική ουσία για τη χρόνια θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Πληροφορίες για ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με Ταμοξιφαίνη 

Μην αλλάζετε τη δοσολογία ή τον προγραμματισμό των φαρμάκων που παίρνετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό που σας το χορήγησε.

Ακολουθείται ή πρόκειται να ακολουθήσετε θεραπεία με ταμοξιφαίνη για καρκίνο του μαστού?
Μήπως ανησυχείτε για την ασφάλεια του φαρμάκου?

Εάν απαντήσατε ναι στις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να σκεφείτε σοβαρά και προσεκτικά την πιθανότητα να κάνετε φαρμακογενετικές διαγνωστικές αναλύσεις στο ένζυμο μεταβολισμού του φαρμάκου.

Γυναικεία χέρια που κρατούν δύο χάπιαΗ ταμοξιφαίνη είναι η τυπική ορμονική θεραπεία στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Απευθύνεται επίσης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς που παίρνουν ή σκέφτονται να πάρουν ταμοξιφαίνη, για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού, αλλά και σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας εμφάνισής της.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ποσοστό 7-10% των γυναικών με καρκίνο του μαστού μπορεί να μην ωφελούνται πλήρως από την φαρμακευτική δράση της ταμοξιφαίνης λόγω της ατομικής γονιδιακής τους σύνθεσης. Αυτές οι γυναίκες έχουν ένα εναλλακτικό τύπο ενός γονιδίου που λέγεται Κυτόχρωμα P450 CYP2D6  το οποίο μειώνει την αποτελεσματικότητα της ταμοξιφαίνης και αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Οι αποδείξεις για αυτό είναι τόσο ισχυρές, ώστε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) συνέστησε όπως στην ετικέτα του φαρμακευτικού σκευάσματος της ταμοξιφαίνης πρέπει να αναφέρεται ότι άτομα που παίρνουν ταμοξιφαίνη και είναι Φτωχοί Μεταβολιστές του ενζύμου CYP2D6 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού και, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διενέργεια φαρμακογενετικής διαγνωστικής ανάλυσης.

Οι φαρμακογενετικές διαγνωστικές αναλύσεις της DNALEX μπορούν να αποκαλύψουν εάν η φαρμακευτική ουσία ταμοξιφαίνη είναι πιθανό να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για εσάς. Οι αναλύσεις ταυτοποιούν και ελέγχουν το συγκεκριμένο γονίδιο και προσδιορίζουν εάν το σώμα σας μπορεί να μεταβολίσει πλήρως την ταμοξιφαίνη στην ενεργή της μορφή, ενδοξιφαίνη. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία για να προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου και να επιλέξει τη θεραπεία που θα είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική για την ασθενή.

Το να γνωρίζετε λοιπόν το ατομικό γενετικό σας προφίλ μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο χρήσιμο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σωτήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@dnalex.gr.

Disclaimer
 Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι για δημόσια χρήση, δωρεάν και μόνο για πληροφόρηση. Δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Οι συντάκτες αποκηρύσσουν οποιαδήποτε ευθύνη, απώλεια, τραυματισμό ή ζημιά ως συνέπεια, άμεσα ή έμμεσα, από τη χρήση και την εφαρμογή οποιουδήποτε σημείου από το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας.
 Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα προορίζονται ως γενικές πληροφορίες υγείας και ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν προορίζονται για ιατρικές συμβουλές. Μόνο ένας γιατρός, ένας φαρμακοποιός ή άλλος επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συμβουλέψει κάποιον ασθενή για τα ιατρικά ζητήματα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες που προσδιορίζονται και τεκμηριώνονται ως μέρος της σχέσης του επαγγελματία υγείας με τον ασθενή. Επιπλέον μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε.Η DNALEX Α.Ε. δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

 

Μόριο DNA