Φαρμακογενετική των αντιπηκτικών

Μην αλλάζετε τη δοσολογία ή τον προγραμματισμό των φαρμάκων που παίρνετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό που σας το χορήγησε.

Πληροφορίες για ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με Αντιπηκτικά

Δύο χάρτινες καρδιές και χάπια στη μέση

Κάθε ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα (βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη), που συνταγογραφούνται για την πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων, της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να εμφανίζουν αισθητά διαφορετικές αντιδράσεις σε αυτά, ενώ οι δόσεις διαφέρουν πολύ μεταξύ των ατόμων, προκειμένου να επιτευχθεί ο θεραπευτικός στόχος και να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγικών επιπλοκών ή εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Παρότι υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την ανταπόκριση ενός ασθενούς στο φάρμακο – συμπεριλαμβανομένων του σωματότυπου, της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων – εντούτοις δύο γονίδια έχουν ταυτοποιηθεί ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διακύμανση της απόκρισης.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιπηκτικά είναι η κύρια αιτία θανάτου στις χώρες της ανεπτυγμένης δύσης και συνδέεται με επικίνδυνες παρενέργειες που υπολογίζονται σε 1 από τις 10 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σήμερα ευτυχώς μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τη δόση του αντιπηκτικού που χρειάζεται ένα άτομο και ακόμα πιο σημαντικό, πόσο χρόνο χρειάζεται ο κάθε οργανισμός για να αποβάλει το φάρμακο.

Με τη διενέργεια φαρμακογενετικών αναλύσεων στην αρχή της θεραπείας με αντιπηκτικά μπορούμε να μειώσουμε τα περιστατικά επικίνδυνων παρενεργειών και να βελτιώσει την επίτευξη της σταθερότητας του INR.

Περισσότερος από το μισό πληθυσμό παγκοσμίως έχει παραλλαγές -πολυμορφισμούς σε τουλάχιστον ένα από τα δύο γονίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας των αντιπηκτικών. Αυτοί οι γενετικοί πολυμορφισμοί είναι υπεύθυνοι για τις ατομικές διαφοροποιήσεις στην ανά άτομο απαιτούμενη διαφορετική δόση αντιπηκτικού.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα μεταβολίζονται από το ένζυμο του κυτοχρώματος P450 CYP2C9, ενώ παράλληλα το ένζυμο VKORC1 αποτελεί το ένζυμο στόχο των αντιπηκτικών

Περίπου το 30%-40% των ατόμων φέρουν ένα ή περισσότερα αλληλόμορφα μειωμένης λειτουργικότητας του γονιδίου CYP2C9 που οδηγούν σε μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου. Η μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου αναμφισβήτητα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας κατά τη θεραπεία με αντιπηκτικά και αύξηση του χρόνου επίτευξης σταθερής αντιπηκτικότητας του αίματος (INR).

Επίσης, πολυμορφισμοί του γονιδίου VKORC1 επηρεάζουν την αντιπηκτική δράση των αντιπηκτικών και την ανταπόκριση των ασθενών στη συνήθη θεραπευτική δόση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών οι παραλλαγές των γονιδίων CYP2C9 και VKORC1 προβλέπουν περισσότερο του 40% της ποικιλόμορφης απόκρισης των ασθενών στη θεραπεία με αντιπηκτικά.

Παραγγείλετε τώρα

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να παραγγείλετε τις αναλύσεις που σας ενδιαφέρουν, επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@dnalex.gr ή στο τηλέφωνο 698 4617 857 και βοηθήστε το γιατρό σας να επιτύχει γρήγορα και με ασφάλεια την ιδανική για εσάς δόση φαρμάκου και INR.

Παραγγείλετε Τώρα και κερδίστε σημαντικές εκπτώσεις.

Disclaimer
 Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι για δημόσια χρήση, δωρεάν και μόνο για πληροφόρηση. Δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Οι συντάκτες αποκηρύσσουν οποιαδήποτε ευθύνη, απώλεια, τραυματισμό ή ζημιά ως συνέπεια, άμεσα ή έμμεσα, από τη χρήση και την εφαρμογή οποιουδήποτε σημείου από το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας.
 Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα προορίζονται ως γενικές πληροφορίες υγείας και ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν προορίζονται για ιατρικές συμβουλές. Μόνο ένας γιατρός, ένας φαρμακοποιός ή άλλος επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συμβουλέψει κάποιον ασθενή για τα ιατρικά ζητήματα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες που προσδιορίζονται και τεκμηριώνονται ως μέρος της σχέσης του επαγγελματία υγείας με τον ασθενή. Επιπλέον μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε.Η DNALEX Α.Ε. δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

 

Στο Αρχείο